De rödgröna i Skinnskatteberg ärade snålblåsten och kylan till trots 1 maj med ett gemensamt möte på torget på eftermiddagen.Talare var Celina Persson, Fredrik Skog,  Lars Andersson och  Anna Wallen.
Teatermaskinen och Petter Andersson underhöll och Britt-Marie Eriksson höll i alltihopa.
Måhända betyder inte 1 maj detsamma som i arbetarrörelsens ungdom, men vi ska ändå  idag inrikta oss på att försvara en rättvis välfärd. Skillnaderna i politiken har aldrig varit större, fastän man förleds tro annat.Man konstaterade också att det tvivelsutan förhåller sig på det sättet att marknadskrafterna aldrig kommer att lösa de sociala problemen och vara en garanti för välfärd. Lars Andersson berättade att det rödgröna samarbetet i Skinnskatteberg fungerar utmärkt och man följer programenligt de politiska intentionerna.
Nedan kan du läsa Fredrik Skogs anförande:

1 maj, Arbetarrörelsens högtidsdag. Vad har den för betydelse i dag?

Är det främst en hyllning till våra förfäder som kämpade för att skapa ett rättvist och demokratiskt Samhälle, där vi nu skördar frukten?

Är kampen över? Vem tar ansvaret för samhälsbygget i dag?

Är det fortfarande arbetarrörelsen som bär fram de nya idéerna om hur man formar vårt land och vår värld i den socialistisk andan?

Knappast kamrater!

 2011 i värden och Sverige blåser det andra vindar, kapitalismen/borgerligheten tar sakta men säkert nya marknadsandelar. I fotspåren av det ser vi den släpande svansen av högerextremister växa fram.

Dessa påstår sig vara de nya sanningssägarna. Vi har sett det genom historien och det går inte att rycka på axlarna åt det!

Ordet demokrati har inte samma betydelse i dag som på Brantings tid. I dag betyder ordet demokrati marknadsfrihet och inte folkets frihet.

Den demokratiseringsvåg som sveper över arabvärlden där folket reser sig mot förtryck för att vinna frihet. Jag undrar hur USA och västvärlden ser på det? Ett fritt folk eller en fri marknad? Västvärlden har ju tidigare inte haft problem med att understödja dessa länders diktaturer för att säkra sina handelskanaler!

Vi deltar i spelet, som konsumenter på en global marknad visar vi vår styrka och status.
Mera pengar i plånboken.

Genom våra konsumtionsval ska vi nu styra samhällsutvecklingen framåt!
Vi ska alltså med vår plånbok köpa de rätta prylarna så det gynnar samhället!

Gör vi det?

Många av de arbetare som i dag producerar det varor vi väljer att konsumerar, gör det för låga löner i usla arbetsmiljöer i andra delar av världen.
Det går inte längre att stoppa huvudet i sanden!
Är vi Socialister? Folket från arbetarrörelsen som tror på rättvisa, solidaritet och människors lika värde.
Så handla mera pengar i plånboken inte om att det sker på bekostnad av våra kamrater som sliter i tredjevärlden och inte häller på bekostnad av sjuka och arbetslösa i Sverige!

Det är en jävla skillnad när vi pratar om mer pengar i plånboken och när Reinfeldt och Borg gör det!

Tyvärr är det uppenbarligen många av våra kamrater som gått på retoriken! För några hundralappar kan man tydligen se åt ett annat håll.

Det är hög tid att ändra på det! Vi som fortfarande tror på socialismen och arbetarrörelsen måste anstränga oss mer.

Kapitalismen är skapad av människor det är inte kapitalismen som skall forma oss människor! Den striden har vi tagit tidigare och striden är inte över.
Tänk på det kamrater!


Fredrik Skog