Vårdbolagen lever gott på våra skattemedel

V-logga_small

Tidningen ETC går idag ut med nya uppgifter om hur vinsterna skjutit i höjden i vård- och omsorgsbolagen (http://www.etc.se/31693/vinster-inom-vard-och-skola/).
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly kommenterar:
– Den här nya granskningen från ETC visar nästan övertydligt att privatiseringarna aldrig har handlat om några små personalkooperativ. Det är stora bolag som tryckt på för att få köpa upp skolor och sjukhus, och nu kan de leva gott på våra skattemedel, säger Lars Ohly.
– Vinsterna har skjutit i höjden och hade vi inte betalat ut 1,4 miljarder kronor i vinst till de tio största vårdbolagen, så hade vi istället kunnat sätta 4000 undersköterskor till i arbete. Vi vill bygga världens bästa välfärd, och för att göra det vill vi sätta stopp för de privata vinsterna och istället använda de pengarna till att anställa fler undersköterskor och lärare. Då kan vi korta köerna och förbättra kvalitén i sjukvården. Och då kan vi få mindre klasser i skolan, säger Lars Ohly.
Presskontakt: Matti Kataja 070-9283010.