DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I VLT 10-05-20

Den borgerliga regeringen gjorde landets apotek till handelsvara bland andra bara för några månader sedan. Enligt socialminister Hägglund (KD) skulle priserna bli billigare, tillgängligheten öka och alla skulle bli nöjda med den nya ordningen. Mycket riktigt, en del större orter har begåvats med fler apotek. Men var och en av dem tycks saluföra läkemedel utifrån ett begränsat sortiment och lager.

Inte ens Centrallasarettets apotek i Västerås ser till att ha hyggligt vanliga läkemedel på lager utan ber den behövande att vänta tills en beställning levererats någon dag senare eller vända sig till något annat apotek.

Ett mycket oroväckande exempel allt detta är det enda och kommersialiserade apoteket på en liten ort i länet. Ett vanligt receptfritt läkemedel efterfrågas på en onsdag. Detta är slut och måste beställas med leverans på fredag. På måndag efterfrågades samma läkemedel av samma person. Detta hade hunnit bli slutsålt och måste beställas! Sak samma gällde ytterligare ett relativt vanligt men receptlagt läkemedel!

Ska de behövande beställa sina läkemedel burk för burk ? Ska de behövande räkna med att göra minst två besök till apoteket för att få sin medicin, först för att göra en personlig beställning och sedan för att hämta ut den samma?

Ingen skugga ska falla på personalen som arbetar på respektive apotek. Regeringen med socialministern i spetsen har fullt medvetet kommersialiserat en livsviktig samhällsfunktion och därmed, fortfarande fullt medvetet, skapat en intressekonflikt mellan medborgarnas behov och det kommersiellt gångbara. En kommersiell verksamhet agerar utifrån ett vinstperspektiv. Det verkar vara mer lönsamt för ett apotek på en liten ort att låta kunden göra fler besök än att lagerhålla vanliga mediciner.

Kent Persson (V), riksdagsledamot
Hans Jansson (V), ordf Vänsterpartiet Västmanland
Juha Rundgren (V), landstingsråd i opposition